Angband.oook.cz
Angband.oook.cz
AboutVariantsLadderForumCompetitionComicScreenshotsFunniesLinks

Go Back   Angband Forums > Angband > Vanilla

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 29, 2013, 10:57   #1
DaviddesJ
Swordsman
 
Join Date: Mar 2008
Location: Burlingame CA
Age: 54
Posts: 254
DaviddesJ is on a distinguished road
How to use randarts

I turned on randarts in my config file and I confirmed in the game that it's set. But in the dungeon I'm still finding the standard artifacts, not randomized ones. Is there a way to make sure it actually takes effect? And any way to check that I'm really going to get random artifacts in the game, other than waiting until I see my first one?
DaviddesJ is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2013, 11:01   #2
Timo Pietilš
Prophet
 
Join Date: Apr 2007
Location: Climbing up from hole I just dug.
Posts: 4,080
Timo Pietilš is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by DaviddesJ View Post
I turned on randarts in my config file and I confirmed in the game that it's set. But in the dungeon I'm still finding the standard artifacts, not randomized ones. Is there a way to make sure it actually takes effect? And any way to check that I'm really going to get random artifacts in the game, other than waiting until I see my first one?
Make backup copy of your char, enter debug-mode, generate artifact spoilers. Restore backup copy.

I wonder, if you set "keep previous artifacts" does that apply if it is set when you switch from standard artifacts to randarts? Then result would be standard artifacts even with randarts checked.
Timo Pietilš is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2013, 16:10   #3
Derakon
Prophet
 
Derakon's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8,053
Derakon is on a distinguished road
Just to be clear, you set the option while you were creating the character, correct? This isn't one of those options that you can change after the game has started.
Derakon is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2013, 19:06   #4
DaviddesJ
Swordsman
 
Join Date: Mar 2008
Location: Burlingame CA
Age: 54
Posts: 254
DaviddesJ is on a distinguished road
Yes, I turned on randarts and turned off save_randarts in the config file, then I created the character, then I checked in the options screen for that character that randarts is on (and that other options are also as I set them in the config file). But I still am getting the standard artifacts once they start showing up.

I'm probably going to continue this game because it's going well, but I was looking forward to the random artifacts. And I'd like to make sure it works next time. Since it takes a while for the first artifact to show up, it's hard to know for sure if they have been randomized.

BTW I'm on a Mac and I'm editing the config file inside the .pkg for the game because I couldn't figure out how to get it to read my own config files from my user space.
DaviddesJ is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2013, 07:05   #5
Timo Pietilš
Prophet
 
Join Date: Apr 2007
Location: Climbing up from hole I just dug.
Posts: 4,080
Timo Pietilš is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by DaviddesJ View Post
Yes, I turned on randarts and turned off save_randarts in the config file, then I created the character
You can change settings at any point during character creation without editing any files. Just press "=" to get to options screen.
Timo Pietilš is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2013, 10:07   #6
fph
Knight
 
Join Date: Apr 2009
Location: Berlin / Italy
Posts: 565
fph is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Timo Pietilš View Post
You can change settings at any point during character creation without editing any files. Just press "=" to get to options screen.
That's probably the issue. I guess these config files are read only once when the game loads, so changing it afterwards had no effect. "=" is the proper way to change options in-game.
__________________
Dive fast, die young, leave a high-CHA corpse.
--
You read a scroll labeled 'lol gtfo' of Teleport Level.
fph is offline   Reply With Quote
Old May 31, 2013, 02:28   #7
DaviddesJ
Swordsman
 
Join Date: Mar 2008
Location: Burlingame CA
Age: 54
Posts: 254
DaviddesJ is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Timo Pietilš View Post
You can change settings at any point during character creation without editing any files. Just press "=" to get to options screen.
Oh, you can change settings during character creation? I never thought to try the = key at start. Anyway, this still doesn't help or answer my question. I had randarts turned on before I ever launched the game and yet still I'm getting standard artifacts in the game itself. I wish I knew how to be sure to generate a character with random artifacts. It would be nice if there were some way from within the game to know whether the game is using random or standard artifacts, without waiting until I find the first one.
DaviddesJ is offline   Reply With Quote
Old May 31, 2013, 03:16   #8
Nick
Vanilla maintainer
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Canberra, Australia
Age: 52
Posts: 6,705
Donated: $60
Nick is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by DaviddesJ View Post
It would be nice if there were some way from within the game to know whether the game is using random or standard artifacts, without waiting until I find the first one.
There is. Use 'C' to go to the character screen, then 'f' to make a character dump; scroll to the bottom of the dump file, and all the options will be listed out. The one you want is birth_randarts, the first one under [Birth].
__________________
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.
Nick is offline   Reply With Quote
Old May 31, 2013, 03:21   #9
Derakon
Prophet
 
Derakon's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8,053
Derakon is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by DaviddesJ View Post
Oh, you can change settings during character creation? I never thought to try the = key at start.
Thus confirming my long-held suspicion that the birth options ought to be one of the pages shown to the user during character creation.
Derakon is offline   Reply With Quote
Old May 31, 2013, 04:36   #10
Timo Pietilš
Prophet
 
Join Date: Apr 2007
Location: Climbing up from hole I just dug.
Posts: 4,080
Timo Pietilš is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Derakon View Post
Thus confirming my long-held suspicion that the birth options ought to be one of the pages shown to the user during character creation.
I concur. I always wondered why this is not the case, and thought that no-one simply had time to fix that minor issue. It seems obvious to me that they should be shown during char creation.
Timo Pietilš is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Randarts UglySquirrell Vanilla 10 August 8, 2011 00:09
Randarts... Fendell Orcbane Vanilla 50 September 6, 2010 23:27
Randarts dhegler Vanilla 5 March 10, 2010 20:30
Randarts dhegler Vanilla 30 November 5, 2009 23:51
[FA] Cursed randarts Psi Variants 3 May 25, 2007 16:36


All times are GMT +1. The time now is 08:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.