Angband.oook.cz
Angband.oook.cz
AboutVariantsLadderForumCompetitionComicScreenshotsFunniesLinks

Go Back   Angband Forums > Angband > Vanilla

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old April 29, 2007, 06:53   #1
Finster
Rookie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2
Finster is on a distinguished road
Problem with blank walls in Vista

Not sure if this is a problem unique to Vista, haven't been able to try the latest Angband on other platforms, yet.

Basically, what is happening is that wall blocks are not showing up anywhere in the game, they are just black squares. They appear correctly when using graphics tiles, but I've always preferred regular text over the graphics tiles. Nostalgia, I guess. Anyway, here is what I mean:

Finster is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 11:28   #2
dionysian
Apprentice
 
dionysian's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Washington, DC Metropolitan Area
Age: 35
Posts: 55
dionysian is on a distinguished road
can't say for sure if that's a vista problem, but i don't get anything like that using any of the linux ports that i've tried (x11, gtk or gcu).
__________________
Oh, Mr. Speaker, I had underestimated the tenderness of the feelings of the members opposite.
--Barney Frank
dionysian is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 18:01   #3
takkaria
Veteran
 
takkaria's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,858
Donated: $40
takkaria is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Finster View Post
Not sure if this is a problem unique to Vista, haven't been able to try the latest Angband on other platforms, yet.

Basically, what is happening is that wall blocks are not showing up anywhere in the game, they are just black squares. They appear correctly when using graphics tiles, but I've always preferred regular text over the graphics tiles. Nostalgia, I guess. Anyway, here is what I mean:
This reminds me of an old problem. Can you do the following and see if it helps:
  1. Go to lib/pref/font-win.prf
  2. Comment out (put '#') before every line which doesn't already have one.
  3. Reload the game.

If it does, I'll have to ship the next release with this fix and hope no-one minds seeing hashes for walls instead of blocks of gray.
takkaria is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 18:05   #4
zaimoni
Knight
 
zaimoni's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 590
zaimoni is on a distinguished road
No, this is not specific to Vista: WinXP has also been reported as affected.

I do not recall the specific workarounds for this, though. You might try running in a compatibility mode (Windows 2000 is not affected).
zaimoni is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 18:05   #5
dionysian
Apprentice
 
dionysian's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Washington, DC Metropolitan Area
Age: 35
Posts: 55
dionysian is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by takkaria View Post
If it does, I'll have to ship the next release with this fix and hope no-one minds seeing hashes for walls instead of blocks of gray.
isn't that what they're supposed to be in the first place?
__________________
Oh, Mr. Speaker, I had underestimated the tenderness of the feelings of the members opposite.
--Barney Frank
dionysian is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 18:13   #6
Rasit
Rookie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6
Rasit is on a distinguished road
Thumbs up

I have the same problem (Vista Business 32 bit). Setting compability mode to 2000 did not help for me but Takakarias trick fixed it for me.
Rasit is offline   Reply With Quote
Old April 29, 2007, 19:35   #7
Finster
Rookie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2
Finster is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by takkaria View Post
This reminds me of an old problem. Can you do the following and see if it helps:
  1. Go to lib/pref/font-win.prf
  2. Comment out (put '#') before every line which doesn't already have one.
  3. Reload the game.

If it does, I'll have to ship the next release with this fix and hope no-one minds seeing hashes for walls instead of blocks of gray.
Well, I can now see the walls. They show up as the hashes instead of the blocks. Personally, I like the blocks better, but this works too.

Also, FWIW, I had tried compatibility mode and that didn't affect anything.

Thanks!
Finster is offline   Reply With Quote
Old April 30, 2007, 02:51   #8
Leon Marrick
Sangband maintainer
 
Leon Marrick's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Heavens only knows
Posts: 31
Leon Marrick is on a distinguished road
This problem has been reported several times; I particularly recall a long discussion over how centered dots weren't appearing in WinXP.

The solution is twofold: Use custom fonts ... and fix the Windows port. Go to http://runegold.org/angband/xchar/for some custom font resources and related improvements for Angband and variants.

One you download the fonts, and while you're waiting for the official Windows port to get squared away, rebooting your machine may help if you experience font glitches.
__________________
S(all) W/D H+ D c+ f? PV++ s? d- P++ M+
C S !I !So SQ RQ V+ F:<<buffer overrun>>
http://angband.oook.cz/code
Leon Marrick is offline   Reply With Quote
Old April 30, 2007, 19:20   #9
Kiyoshi Aman
Scout
 
Kiyoshi Aman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Age: 32
Posts: 27
Kiyoshi Aman is on a distinguished road
Send a message via ICQ to Kiyoshi Aman Send a message via AIM to Kiyoshi Aman Send a message via MSN to Kiyoshi Aman Send a message via Yahoo to Kiyoshi Aman
What we should do is implement Unicode support and provide fonts with the necessary glyphs so we can do glyph substitution. This should fix the named issue, and it also lets us use accents on the various names that, properly speaking, should have them.
__________________
"The Earth...is for the living. The dead have neither rights nor powers on it." -- Thomas Jefferson
"Aim above morality. Be not simply good, be good for something." -- Mark Twain
Kiyoshi Aman is offline   Reply With Quote
Old April 30, 2007, 19:48   #10
pav
Administrator
 
pav's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Prague, Czech republic
Age: 38
Posts: 777
pav is on a distinguished road
Send a message via ICQ to pav
Wasn't this already done for NPP? There's heaps of funny looking characters in that game.
pav is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 15:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.