Angband.oook.cz
Angband.oook.cz
AboutVariantsLadderForumCompetitionComicScreenshotsFunniesLinks

Go Back   Angband Forums > Angband > Variants

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old September 2, 2009, 01:51   #1
JuergenF
Rookie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6
JuergenF is on a distinguished road
[Z+] Problems to get it running on Linux

Hi

I still play Z2.4.0 sometimes because I didn't like the changes thereafter much, but when I saw a 'new and better' Z, I thought "this is for me!"

But now I have some problems on Linux (current 0.3.2beta on Ubuntu 9.4)

First I could solve, but should be taken care of anyway:
the usual
Code:
./configure && make && sudo make install
failed to copy lib/edit/mg_info.txt and lib/edit/s_info.txt.
After copying them manually I could start the game. This should be easily corrected I think (I dont't know this autoconf-stuff too well, so can't provide a patch...)

But now it doesn't save my games. Pressing <ctrl><s> gives no message and autosave when entering the dungeon gives the message "autosave failed".
On re-starting I have to create a new character.
I don't dive fast enough to win in a single session, so saving would be great!

Oh, and the 'normal' arrow keys don't work, only the numeric keypad.

I tried the search, but Z+ didn't work and Zplus didn't give usefult results, so I hope these aren't problems discussed over and over, but if so: just post a link, please please please I want to try it

Last edited by JuergenF; September 2, 2009 at 02:06.
JuergenF is offline   Reply With Quote
Old September 2, 2009, 02:42   #2
Bill Peterson
Adept
 
Join Date: Jul 2007
Location: Flyover country
Posts: 121
Bill Peterson is on a distinguished road
Send a message via AIM to Bill Peterson
Have you checked the permissions all around? Or maybe you could skip the sudo and the install part and see if it works in your user directory.
Bill Peterson is offline   Reply With Quote
Old September 2, 2009, 11:14   #3
JuergenF
Rookie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6
JuergenF is on a distinguished road
Quote:
Have you checked the permissions all around?
What permissions?
I am / the game for sure isn't allowed to save in /usr/local - but shouldn't do that anyway. In my $HOME OTOH I have all rights I want, so there should be no problem.

I tried
Code:
./configure --prefix=$HOME/bin/ZPlusAngband
but then the 'make install' doesn't work at all - 'can't copy xyz, no such file or directory' over and over.

Then I tried to start the created zangband in the source directory (works with variants that don't use autotools), but then I'm fully in the dark.
I can see where my character is, because 'highlight player with the cursor' is on, but there is no (ascii-)graphics at all, the map is black.
But saving seems to work that way - it's just a bit hard to play blind

Any tips how to ./configure it so it works in my $HOME?
JuergenF is offline   Reply With Quote
Old September 2, 2009, 14:15   #4
Magnate
Angband Devteam member
 
Join Date: May 2007
Location: London, UK
Posts: 5,057
Magnate is on a distinguished road
Send a message via MSN to Magnate Send a message via Yahoo to Magnate
Quote:
Originally Posted by JuergenF View Post
What permissions?
I am / the game for sure isn't allowed to save in /usr/local - but shouldn't do that anyway. In my $HOME OTOH I have all rights I want, so there should be no problem.

I tried
Code:
./configure --prefix=$HOME/bin/ZPlusAngband
but then the 'make install' doesn't work at all - 'can't copy xyz, no such file or directory' over and over.

Then I tried to start the created zangband in the source directory (works with variants that don't use autotools), but then I'm fully in the dark.
I can see where my character is, because 'highlight player with the cursor' is on, but there is no (ascii-)graphics at all, the map is black.
But saving seems to work that way - it's just a bit hard to play blind

Any tips how to ./configure it so it works in my $HOME?
Have you had a look at the configure script? The current V script has options like --with-private-dirs (which puts all the volatile stuff under $HOME) and --with-no-install (which simply runs the whole thing from wherever it's been compiled). I don't know Z+ at all, but it might have something like one of these ...
Magnate is offline   Reply With Quote
Old September 2, 2009, 21:36   #5
JuergenF
Rookie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6
JuergenF is on a distinguished road
Quote:
--with-no-install (which simply runs the whole thing from wherever it's been compiled)
This would be perfectly acceptable for me, but is an 'unrecognized option'.

BTW: is './configure --help' dynamically generated? I didn't trust its output and tried this option, but as I said, doesn't work
JuergenF is offline   Reply With Quote
Old September 3, 2009, 07:13   #6
Magnate
Angband Devteam member
 
Join Date: May 2007
Location: London, UK
Posts: 5,057
Magnate is on a distinguished road
Send a message via MSN to Magnate Send a message via Yahoo to Magnate
Quote:
Originally Posted by JuergenF View Post
This would be perfectly acceptable for me, but is an 'unrecognized option'.

BTW: is './configure --help' dynamically generated? I didn't trust its output and tried this option, but as I said, doesn't work
Well, we're now in maintainer territory I think - doesn't Z+'s maintainer read this board sometimes?

My only other suggestion is to download the source of V 3.1.1 and compare the configure scripts. Depending on your make-fu skill level, you might be able to port the --with-no-install option across to the Z+ configure script ...

(Note that if you do manage this, there is obviously no <make install> stage after make - you just type src/angband to play the game)
Magnate is offline   Reply With Quote
Old September 3, 2009, 23:46   #7
JuergenF
Rookie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6
JuergenF is on a distinguished road
Quote:
Well, we're now in maintainer territory I think
Yup
Quote:
doesn't Z+'s maintainer read this board sometimes?
Hm, seems some time since a new (beta)release came out. I'll wait a few days and then mail him - if he's still interested, perhaps I can help a bit...

But thanks to you all for answers.

BTW @Bill Peterson: was that you helping me with ISO-Tome eons ago? I still have it in mind...
JuergenF is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
zplus linux


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems running Angband ChodTheWacko Vanilla 12 January 12, 2011 07:43
Problems with macros Skippy Vanilla 5 September 17, 2008 18:51
3.1 problems Pete Mack Vanilla 0 August 21, 2008 21:31
Angband.exe won't run Wraitheist Vanilla 2 May 3, 2008 17:51
Run away from uniques! slashme Vanilla 3 February 25, 2008 19:44


All times are GMT +1. The time now is 21:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.